Plaza de Sotomayor in Argual op La Palma Historisch plein met koloniale herenhuizen
Plaza de Sotomayor in Argual was de zomer recidentie van de adel van La Palma. De eerste grootgrondbezitters bouwden hier vanaf eind 15de eeuw op de vlakte van Argual hun zomerhuizen. In de winter verbleven de hoge heren vaak in de hoofdstad Santa Cruz de La Palma.
De schatrijke families hadden rond de plaza Sotomayor hun landerijen met suikerriet. In de neven gebouwen woonden bedienden en slaven. Daarnaast waren er gebouwen waar het suikerriet gewalst en gewassen werd om de zo lukratieve rietsuikerstroop te verkrijgen. De Familie Monteverde runde een suikerietmolen grenzend aan de Plaza de Sotomayor. Deze families van Plaza de Sotomayor waren al niet onbemiddeld maar zijn in de 16de en 17de eeuw schofterig rijk geworden met de verbouw en raffinage van suikerriet. Halverwege de 20ste eeuw werd het inmiddels minder winstgevende suikerriet op La Palma vervangen door bananen.
Plaza de Sotomayor in Argual is vernoemd naar de eigenaren van het hier boven afgebeelde huis, Casa Sotomayor. Nog steeds wonen hier nakomelingen van deze roemruchte familie. Je zou maar wat graag eens rondzwerven in de eeuwenoude tuin achter het huis.
Casa Massieu van der Walle aan Plaza de Sotomayor in Argual heeft niet alleen een Vlaams tintje vanwege de naam en het houtsnijwerk. Maar ook een vleugje Hollandse invloed door het delfts blauw dat bij de inrichting werd gebruikt. Tegenwoordig zetelt een dependance van de Hacienda van de eilandregering in dit koloniale herenhuis. Van maandag tot vrijdag is het 's morgens geopend voor het publiek. Er is een toeristeninformatiepunt en een verkooppunt van snuisterijen.
Casa Veléz de Ontanilla aan Plaza de Sotomayor in Argual was eigendom van de uitbaters van de suikermolen, de familie Monteverde. Op dit moment wordt het bij ons weten nergens voor benut.
Casa Poggio Maldonado aan Plaza de Argual was tot zo'n 10 jaar geleden in gebruik als restaurant. Sindsdien staat het te koop. Iemand die er meer dan een miljoen euro voor over heeft wordt de gelukkige nieuwe eigenaar. Nu wordt het op zondagochtend tijdens de vlooienmarkt gebruikt als verkooppunt.
Van 1555 tot 1557 werd gewerkt aan het aquaduct dat nog steeds deels bestaat en is gerestoreerd. Via dit bouwwerk werd het kostbare water vanuit de centrale krater, de Caldera de Taburiente, naar de landerijen rond Plaza de Sotomayor geleid en voor het wassen van het suikerriet. Eind 18de eeuw werd er op Plaza Sotomayor een vijver aangelegd die ook op peil gehouden werd met water uit het aquaduct. Later is er papyrus in deze vijver geplaatst. In 1915 is Plaza de Sotomayor grondig opgeknapt. De vijver werd gedempt en er zijn verdere aanplantingen en verfraaingen verricht.
Adel verplicht. Ook op La Palma hadden deze families waarschijnlijk behoefte aan een soort gezamenlijke bevestiging van hun status. Vandaar de triomfboog op het plein, vermoeden wij.
Op het plein staat achter de triomfboog een drinkbak die op het moment droog staat en waarvan we betwijfelen of deze wel zo oud is.
Naar aanleiding van de dag van de vrede is er ooit de hier boven afgebeelde sculptuur geplaatst. Plaza de Sotomayor is vrijwel de gehele week uitgestorven. Maar op zondagochtend is het een drukte van jewelste tijdens de rastro (= hippie vlooienmarkt). Waarschijnlijk zouden de voormalige heren zich omdraaien in hun graven indien ze zouden weten wat er nu iedere zondagmorgen op hun eens zo geliefde plein plaatsvindt.
Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.
Beleef La Palma !