Flora op La Palma. Olifantsoor (ñame) staat graag met zijn voeten in het water.
Wilde yam (Colocasia esculenta) of olifantsoor is één van de oudste groenten ter wereld. Er wordt aangenomen dat deze plant oorspronkelijk uit Azië afkomstig is. Maar in de prehistorie moet de plant reeds verspreid zijn over Oceanië en tropisch Amerika. Pas recent heeft de introductie op het Afrikaanse continent zich voorgedaan. Al in de tijd voordat Columbus Amerika ontdekte, werd de plant daar verbouwd. Zo is de plant indertijd op La Palma terecht gekomen. Op La Palma noemen ze deze plant ‘ ñame ‘. De olifantsoor vereist niet veel arbeid, maar heeft wel veel water nodig. Het liefst staat de plant met zijn voeten in het water. Vandaar dat je deze plant vooral in de natte noordoost hoek van La Palma tegenkomt. In de omgeving van Barlovento, Los Sauces en San Andres kun je vooral onder of tegen natte rotswanden deze planten met hun reusachtige bladeren aantreffen. Deze bladeren kunnen wel meer dan een meter lang worden en de plant zelf kan een hoogte van 2,5 meter bereiken. Deze wilde yam bevat net als vrijwel alle andere soorten yam, het giftige oxaal zuur. Dit gif wordt afgebroken door de knol of plant te verhitten. De knollen kunnen na twee jaar groeien, tot zo’n vier kilo zwaar worden. In de week van Semana Santa (de week van goede vrijdag) worden de knollen in het noordoosten van La Palma veelvuldig gegeten in een traditioneel gerecht met suikerrietstroop en gezouten vis. In de alternatieve geneeskunde schrijven ze een ongelofelijke hoeveelheid geneeskrachtige eigenschappen toe aan wilde yam in extract of poedervorm. Als je slechts de helft van die beweringen mag geloven, zijn de inwoners in deze regio van La Palma hoogstwaarschijnlijk onsterfelijk.
Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.
Beleef La Palma !