Flora op La Palma ; De verbouw van avocados op het Canarische eiland La Palma.
Een tijdje hebben een groot aantal boeren op La Palma geprobeerd door de verbouw van avocado’s minder afhankelijk te zijn van de monocultuur van de bananenteelt. Bovendien groeien de avocado’s op koelere, hoger gelegen gebieden dan de bananen. Een aantal jaren is dat lucratief geweest totdat de avocado’s van La Palma van de markt gedrukt werden door die uit Mexico en Israel. Op La Palma wordt de Hass avocado verbouwd, die als hij rijp is een geribbelde zwarte schil heeft. Volgens liefhebbers is deze avocado de lekkerste soort. De vrucht kan ongeveer een vuist groot zijn. Naast vitaminen zit er ook veel oliezuur in, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat gunstig is voor het cholesterolgehalte van het bloed. Daarnaast zijn ze een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je hart en bloedvaten gezond helpt houden. Ook het vezelgehalte mag er met 10 gram per vrucht wezen. En dat is weer goed voor de werking van de darmen. Er zijn verschillende soorten avocado’s. Onze tuin is, voordat het een botanische tuin werd, in gebruik geweest als avocado finca. Er staan nog altijd een vijftigtal avocadobomen die we langzaam aan vervangen door andere bomen of palmen. We laten er natuurlijk wel een aantal staan voor eigen consumptie en die van onze gasten. Eén van mijn favouriete voorgerechten is een halve avocado gevuld met garnalen. Garnalen zijn echter een cholesterolbom. Maar aangezien avocado dit neutraliseerd, kan ik die andere helft ook nemen.
Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.
Beleef La Palma !