Drakenbloedbomen in Bosque Dragos El Palmar. Dragos Salvatierra bij Garafia op La Palma. NW17
beginpunt: Uitkijkpunt El Chorro in Garafia.
eindpunt: Uitkijkpunt El Chorro in Garafia.
afstand: 6,5 kilometer
tijdsduur : 2 uur
signalering: bewijzering Dragos Salvatierra.
hoogteverschillen: totaal stijgen 200 meter, totaal dalen 200 meter
zwaarte : gemiddeld
bar restaurant : Een aantal in Garafia.
watertappunt : nee
bushalte : In Garafia
Drakenbloedbomen (Dracaena draco) komen uitsluitend op de Canarische eilanden, Kaapverden en Madeira voor. Het is een zeer langzaam groeiende plant. Doordat het een éénzaadlobbige plant is, is het niet mogelijk de leeftijd vast te stellen door het tellen van jaarringen. Het schatten van de leeftijd gebeurt door het tellen van vertakkingen. Dit is echter een onnauwkeurige methode. Het merendeel van de wetenschappers gaat er echter wel vanuit dat de Drago, zoals deze op La Palma wordt genoemd, duizenden jaren oud kan worden. De boom komt aan zijn naam doordat er uit kneuzingen van de boom een sap/hars loopt dat bij blootstelling aan zonlicht rood kleurt. In de middeleeuwen dacht men dat dit bloed van draken was. Voor de oorspronkelijke bewoners van La Palma (Benahaores) speelde de boom een belangrijke rol binnen hun religie. Het ‘drakenbloed’ werd gebruikt bij de bereiding van medicijnen en voor het balsemen van hun doden.
Deze wandeling door het meest interessante gebied om drakenbloedbomen te bewonderen op La Palma, begint in het dorpscentrum op het plein van Santa Domingo de Garafia. Loop richting het noorden, en daar waar de eilandrondwandeling GR130 de barranco in duikt begint ook deze rondwandeling naar het drakenbloedbomen bos El Palmar. Het eerste gedeelte volg je gewoon het rood-wit-geel gemarkeerde koningspad richting het noorden. Op een gegeven moment krijg je de niet te missen afslag rechts omhoog van de PRLP 9.3. Hier staat ook een oversize bord met daarop Dragos Salvatierra vermeld.
Je loopt langs de noordzijde van een niet al te diepe barranco en al snel zie je meer en meer drakenbloedbomen verschijnen. Niet alleen eeuwenoude exemplaren maar ook nog vitaal uitziende jonge drakenbloedbomen met gezonde niet verweerde stammen. Eventjes verder wordt het drakenbloedbomenbos van El Palmar naar rechts aangegeven. Je moet hierbij niet denken aan een heus bos. Maar hier staan inderdaad een flink aantal drakenbloedbomen van diverse leeftijden bij elkaar. Om de officiele rondwandeling te volgen zou je bij het bereiken van de barranco op je schreden terug moeten keren en dan verder wandelroute PRLP9.3 omhoog volgen tot aan de verharde weg en dan recht via de PRLP 9 terug naar Garafia.
Veel interessanter is het (voor de avontuurlijke wandelaar) echter om na het drakenbloedbomenbos El Palmar het paadje te blijven volgen en aan de overkant van de kloof omhoog te wandelen tot waar er een grote steen op twee metalen waterleidingen ligt. Hier vandaan vertrekken een wirwar van jachtpaadjes. Volg de waterleidingen omhoog over de berggraat. Het kan wel zijn dat bovenbeschreven paadje sommige tijden van het jaar begroeid is met cistus rozen. Hier zitten echter geen doorns of stekels aan. Op een gegeven moment kom je op een bredere onverharde piste die weer uitkomt op een geasfalteerd weggetje. Sla hier rechtsaf en loop zo aan de zuidkant van de barranco terug naar de wandelroute GR130 en Garafia. Tijdens de afdaling heb je regelmatig mooi zicht op drakenbloedbomen in de barranco en verspreid staande exemplaren in het terrein er boven.
Wat vooral opvalt wanneer je door dit gebied van Dragos Salvatierra wandelt dat er vaak bij of onder oude drakenbloedbomen een inmiddels verlaten en vaak vervallen huis staat. Niet alleen de eerste bewoners maar ook de latere veroveraars van La Palma en hun nakomelingen hadden waarschijnlijk een speciale binding met de drakenbloedboom en/of economisch voordeel. Trouwens, ook nu vaart de middenstand er wel bij wanneer de wandelaars na een rondje drakenbloedbomen de inwendige mens komen verterken in één van de restaurantjes in Garafia.
wandelinfo wandelroutes home wandeltips
Beleef La Palma !